Aan het laden…
Trainingen installatietechniek

Training Luchtzijdig inregelen ventilatie installaties

Het opleveren van een energie efficiënt, comfortabel en stil ventilatiesysteem begint op de tekentafel en eindigt bij het inregelen op locatie.

 • Type training Training
 • Niveau MBO+
 • Duur 6 uur
 • Kosten €425
 • Inschrijven

Training Luchtzijdig inregelen ventilatie installaties

Introductie

De training

Ook ventilatielucht neemt graag de weg van de minste weerstand, dat betekent dat de basis luchtverdeling in een gebouw al vast ligt in het kanaalontwerp. Door het toevoegen van plaatselijke weerstanden (het luchtzijdig inregelen met regelkleppen of ventielen)  kan de luchtstroom worden aangepast om te voldoen aan de vereiste luchtdebieten per ruimte. Vanuit het oogpunt energieverbruik en installatiegeluid is het echter wenselijk om de plaatselijk toe te voegen weerstanden zo laag mogelijk te houden.

Deze  training zal je voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om luchtzijdig inregelen succesvol uit te voeren. We zullen ingaan op de fundamentele principes, de verschillende methoden, en praktische richtlijnen voor het uitvoeren van inregelwerkzaamheden.

Deze training is ontwikkeld in samenwerking met Ingenii. Door gebruik te maken van ons InnovatieCentrum voor Onderzoek en Beleving in Harderwijk kunnen we aan de hand van een testopstelling de training nog praktischer maken.

       

Voor wie?

Voor wie is deze training?

In basis is deze training opgezet voor de inregelaars van het ventilatiesysteem.

Maar het geeft ook inzichten voor alle professionals die betrokken zijn bij de totstandkoming van ventilatiesystemen in de woningbouw.
Denk hierbij aan:
– de engineer die het ontwerp maakt
– de projectleider die aan tafel het ontwerp moet verdedigen
– en de monteurs die het uiteindelijk maken en inregelen.

Het geheel van deze keten bepaalt de uiteindelijke inregelbaarheid van het systeem en de geleverde kwaliteit van het werk.

Programma

Wat ga je doen?

Luchtzijdig inregelen van ventilatie installaties

Deze training zal je voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om luchtzijdig inregelen succesvol uit te voeren. We gaan in op de fundamentele principes, de verschillende methoden, en praktische richtlijnen voor het uitvoeren van inregelwerkzaamheden. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

 • De benodigde gegevens
 • Controle punten voorafgaande aan de inregeling
 • Te gebruiken meetinstrumenten
 • Proportionele en voorinstel methode
 • De Meetrapportage

Omdat de inregelbaarheid van de installatie afhankelijk is van het ontwerp start deze training met een korte introductie over basisprincipes van het ontwerpen van ventilatiesystemen in de woningbouw.

 • Hoe ontwerp je een luchtkanaal waarbij de basis luchtstroom zo goed mogelijke de gewenste eindsituatie benaderd?
 • Welke geluidsbronnen onderscheiden we en hoe kunnen deze tot een minimum beperkt worden?
 • Zijn er randvoorwaarden aan het project gesteld waarmee in het ontwerp rekening gehouden moet worden? Denk bijvoorbeeld aan een CO2 geregeld systeem.
Docenten

Docenten

Wim Struijs

Specialist installatietechniek
Beschikbare data

Welke datum komt jou uit?

Check onze agenda
10 juni 2024
Inschrijven mogelijk

Training Luchtzijdig inregelen ventilatie installaties

€425
10-06-2024 20:35 10-06-2024 20:35 Training Luchtzijdig inregelen ventilatie installaties Europe/Amsterdam Nieman info@nieman.nl
Inschrijven
Check onze agenda