Aan het laden…
Trainingen Energie(transitie) & duurzaamheid

Sprinttraining Energietransitie in jouw gemeente

Een incompany training speciaal ontwikkeld voor (beleids)medewerkers die werken aan lokale energietransitie.
 • Type training Incompany
 • Niveau HBO
 • Lesvorm Klassikaal
 • Duur 4 halve dagen

Sprinttraining Energietransitie in jouw gemeente

Introductie

De training

Deze incompanytraining is speciaal ontwikkeld voor (beleids)medewerkers die gezamenlijk werken aan de lokale energietransitie.

In vier modules krijg je een grondige voorbereiding. Samen vormen deze een goede opstap naar het concreet uitwerken van de energietransitie in woonwijken.

Desgewenst kan de training worden voorafgegaan met een opstapmodule ‘Inleiding in de techniek bij de energietransitie in woonwijken’. We inventariseren dan vooraf de individuele technische kennis van de deelnemers en specifieke vragen die spelen. Op basis daarvan stellen we deze opstapmodule op.

De training is ontwikkeld in samenwerking met

 

 

 

Wil je samen met je collega’s in korte tijd veel praktische kennis opdoen? Vraag deze training direct aan! Vanaf 8 personen verzorgen wij deze training bij jullie op locatie. De kosten hiervan bedragen €13.500,= excl. BTW. Voor dit bedrag kunnen maximaal 15 personen aansluiten.

Werk je niet bij een gemeente en wil je wel graag meer leren over de Energietransitie in woonwijken? Dan is onze opleiding Basiscertificaat Energietransitie Gebouwde Omgeving een goed idee!

 

Voor wie?

Is deze training iets voor jou?

Jazeker! Ben jij werkzaam als

 • Beleidsmedewerker bij een gemeente en wil je je algemene (en technische) kennis rondom de energietransitie ontwikkelen?
 • Projectleider van lokale energievraagstukken, werkzaam bij een gemeente en wil je je (technische) kennis rondom de energietransitie ontwikkelen?
 • Projectmedewerker bij een gemeente en betrokken bij lokale projecten rondom de energietransitie?

Dan helpt deze training jou en je collega’s, een eind op weg!

Desgewenst kan deze training worden voorafgegaan met de opstapmodule ‘Inleiding in de techniek bij energietransities in woonwijken’. We inventariseren dan vooraf de technische kennis van de deelnemers, en eventuele vragen die spelen. Op basis daarvan stellen we de inleidingsmodule op.

 

Resultaten

In deze training leer je

 • Woonwijken voorbereiden op een optimale energietransitie
 • Netwerken en warmtenetten herkennen en opzetten
 • De benodigde (bouw-)technische eisen toepassen
 • De opzet maken van een concreet projectplan voor de implementatie van de energietransitie

Na deze training

 • Ben je in staat om energievraagstukken te beoordelen en te implementeren
 • Begrijp je welke duurzame energiebronnen op welke manier ingezet kunnen worden
 • Kun je rekenen met- en toepassen van de verschillende eenheden
 • Kun je deze kennis inzetten in een concrete wijkaanpak in jouw gemeente

 

 

Docenten

Docenten

Harm Valk

Senior Adviseur Energie & duurzaamheid - Nieman Raadgevende Ingenieurs

Bij Nieman Academie deel ik graag mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan in mijn werk als adviseur energie en duurzaamheid bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. Naast de nodige ervaring met projecten, werk ik de laatste jaren mee aan de vorming en implementatie van beleid bij overheid en marktpartijen.

Het leuke van training geven vind ik de interactie met de deelnemers. Ik leer zo zelf veel over actuele uitdagingen uit de praktijk, vanuit andere gezichtspunten dan die ik zelf als adviseur ken. Sowieso vind ik dat er sprake moet zijn van ‘samen leren’, want iedere vraag en gezichtspunt vormt een verrijking. Daarom verwelkom ik kennisuitwisseling tussen verschillende vakgebieden. De kern van mijn advieswerk ligt in de energietransitie in de gebouwde omgeving, maar ik kijk daarbij graag breder, naar integrale kwaliteit voor de eindgebruikers.  

Jeske Zonneveld

Transitiemaker Squarewise

Ik werk sinds 2017 als transitiemaker bij Squarewise. In al mijn projecten werk ik aan het veranderen van de status quo, zodat de transitie naar een duurzame samenleving sneller kan gaan. Dit doe ik vaak samen met gemeenten, woningcorporaties, netbeheerder en bewoners in aardgasvrije wijkaanpakken, met partijen uit de bouw die circulair & biobased willen (ver)bouwen, met woningcorporaties die hun bezit willen verduurzamen en tegelijkertijd betaalbaar houden en in innovatieprogramma’s met pioniers die oplossingen voor duurzaam wonen willen laten groeien.
Daarbij neem ik de deelnemers mee in de praktijk van de wijkaanpak – wat kan je verwachten, hoe krijg je houvast in een onvoorspelbaar proces. Door o.a. samen met de deelnemers een concrete casus uit te diepen, in te zoomen op de verschillende perspectieven op de wijkaanpak en te vertalen naar ieders eigen rol.

Martin Dunnink

Adviseur - Nieman Raadgevende Ingenieurs

Binnen Nieman ben ik als adviseur Energie en Duurzaamheid betrokken bij een diversiteit aan projecten, variërend van nieuwbouw tot renovatie en van woningbouw tot utiliteitsbouw. Insteek bij al mijn werkzaamheden is het creëren van duurzame gezonde, comfortabele en energiezuinige gebouwen. Ik vind het daarbij belangrijk dat alle bouwkundige en installatietechnische uitgangspunten zorgvuldig én integraal op het beoogde gebruik én de gebruiker zijn afgestemd.

Vanuit mijn ervaringen als adviseur Energie en Duurzaamheid verzorg ik ook regelmatig trainingen in dit vakgebied. Erg leuk om te doen en het geeft veel energie om samen met een enthousiaste en interactieve groep te zorgen voor onderlinge kennisdeling en discussies!

Niels Rood

Transitiemaker Squarewise

Ik ben Niels Rood en sinds 2018 transitiemaker bij Squarewise. In mijn dagelijkse werk adviseer ik ministeries, gemeenten, provincies en bedrijven waarbij innovatie mijn speciale belangstelling heeft. Als trainer legt ik, natuurlijk naast kennisoverdracht, vooral de nadruk op competenties en instrumenten om in de praktijk te leren.

Docent Niels Rood
Beschikbare data

Welke datum komt jou uit?