Aan het laden…
Trainingen Bouwfysica

Post MBO Bouwfysica

In deze opleiding leer je de bouwfysica toepasbaar te maken in jouw projecten.

 • Type training Opleiding
 • Niveau MBO+
 • Lesvorm Klassikaal
 • Duur 12 middagen (4 uur)
 • Kosten €4.595 excl. BTW
 • Inschrijven
Introductie

De opleiding

Deze opleiding bestaat uit veel toepasbare vakkennis en is ontwikkeld op basis van meer dan dertig jaar ervaring in de bouw. Kennis waarmee jij direct verder kunt in je werk.

Je leert de bouwfysica toepasbaar te maken binnen je projecten. Achtergronden en samenhang tussen de diverse vakgebieden worden logisch, zodat jij een waardevol gesprekspartner bent voor jouw samenwerkingspartners die je tegenkomt vóór en tijdens de bouw.

Met kennis op het gebied van bouwregelgeving, energiezuinigheid, luchtdicht bouwen, vochtwering, ventilatie,  geluidisolatie / akoestiek, brandveiligheid en installaties zorg jij er voor dat je de stabiele basis hebt om jezelf verder te ontwikkelen binnen jouw functie. Vanuit de Nieman Groep is de basis gelegd voor deze opleiding omdat we in de dagelijkse praktijk zien dat hiermee een behoefte in de markt ingevuld wordt. Doel is om hiermee het kennisniveau binnen de bouw verder op te schalen. Actuele wijzigingen uit de bouwregelgeving zijn opgenomen in ons programma.

De docenten zijn collega’s uit het vak, met actuele kennis en praktijkervaring in de advieswereld. Een aantal docenten is verbonden aan de opleiding Bouwkunde van het Deltion College in Zwolle.

Eindopdracht
De opleiding wordt afgerond met een bedrijfsspecifieke opdracht of bouwfysische scan van een project. Hiermee wordt de opgedane kennis gespiegeld in een eigen casus en uitgevoerd in een professionele (PowerPoint) presentatie. Dit vraagt een tijdsinvestering van maximaal 10 uur.

Studiebelasting
Contacturen: 42 uur in totaal.
Bestaande uit 12 lesmiddagen van 13.30 – 17.00 uur, elke twee weken verdeeld over zes maanden.
De lesmiddagen duren van 13.30 – 17.00 uur

NB: Het werkcollege praktische bouwfysica is één hele dag.
Thuisstudie: maximaal 12 uur (ongeveer 1 uur voorbereiding per les).

In de opleiding staat een project centraal. Je spiegelt de lesstof aan het project en maakt bijbehorende opdrachten. De lesstof wordt interactief aangeboden. De opleiding wordt afgesloten met een specifieke eindopdracht en presentatie.

Certificaat
Na afloop ontvangen de deelnemers een geaccrediteerd certificaat van deelname van de opleiding Post MBO Bouwfysica onder vermelding van Nieman Academie en Deltion college.

 

 

De Post-MBO opleiding Bouwfysica is ontwikkeld in samenwerking met

 

 

 

 

 

 

Voor wie?

Is deze opleiding iets voor jou?

Ben jij werkzaam als

 • Projectvoorbeiders
 • Werkvoorbereiders
 • BIM modelleurs
 • of calculator

bij een bouwbedrijf, corporatie of architectenbureau? En heb je een afgeronde MBO opleiding, ervaring en inzicht in  (verschillende werkvelden) in de bouw en de drive om in korte tijd veel te willen leren?

Dan helpt deze opleiding jou in je ontwikkeling tot professioneel gesprekspartner in de wereld van bouw. Twijfel je of jouw vooropleiding of achtergrond de juiste is? Onze coördinatoren helpen je graag!

Resultaten

In deze opleiding leer je

.. de bouwfysica toepasbaar te maken binnen je projecten. Je leert de achtergronden en samenhang tussen de diverse vakgebieden:

 • Bouwfysica concreet kunnen maken in projecten en vraagstukken.
 • Kennis opdoen over bouwfysica in de praktijk zodat je in ontwerp- en bouwteams sterker in je schoenen staat.
 • Begrijpen wat de achtergrond is van vraagstukken die je tegenkomt in de praktijk en daarop kunnen reageren.
 • Verbanden kunnen leggen bij het maken van keuzes (als ik kies voor X dan heeft dat invloed op Y).
 • Direct toe kunnen passen van de opgedane kennis in jouw dagelijkse werk.
 • In een project snel de bouwfysische aandachtspunten en uitdagingen kunnen signaleren.
Programma

Wat ga je doen?

Programma post-MBO Bouwfysica

Module 1: Bouwregelgeving - 1 dagdeel

1. Praktische toepassing van bouwregelgeving

• Wegwijs worden in het Bouwbesluit 2012 • Doorkijk naar de nieuwe indeling vanuit het Bbl • Toe kunnen passen van de basisprincipes van het Bouwbesluit

Docent: Wouter Hop - Nieman Raadgevende Ingenieurs

 

Module 2: Energieprestaties, warmte en vocht van een gebouw – 2 dagdelen

1. Thermische schil (in relatie tot regelgeving, BENG, duurzaamheid en luchtdicht bouwen) 2. Vochtwering

• koudebruggen (f-factor) • Wering vocht van buiten en wering vocht van binnen • Wateropname

Docent: Jan van Waaij - Deltion College

 

Module 3: Praktische bouwfysica – 3 dagdelen, verdeeld over 1,5 dag (werkcollege)

1. Detailleren in de praktijk (werkcollege) 2. Luchtdicht bouwen

Docent: Jan van Waaij - Deltion College

 

Module 4: Binnenklimaat en installaties – 2 dagdelen

1. Luchtverversing, verschil woonfuncties en niet-woonfuncties 2. Thermisch comfort 3. Plaats openingen, regelbaarheid, luchtkwaliteit 4. Woningbouwinstallaties 5. Ventilatiebalans incl. berekening 6. Verwarming

Docent: Peter Smits - Nieman Raadgevende Ingenieurs

 

Module 5: Akoestiek en geluid – 2 dagdelen

1. Basis akoestiek 2. Geluidwering intern 3. Geluidwering gevel 4. Installatiegeluid 5. Akoestiek in ruimte (nagalmtijd) 6. Excursie Acoustic Lab, Harderwijk

Docent: Ewoud Jansma - Nieman Raadgevende Ingenieurs

 

Module 6: Realiseren van een brandveilig gebouw – 2 dagdelen

1. Wet- en regelgeving 2. Realisatie brandveiligheid

Docent: Peter van Balen - Nieman Raadgevende Ingenieurs

 

 

De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met

Docenten

Wie geeft welke module?

Ewoud Jansma

Medior specialist Bouwregelgeving, Energie & duurzaamheid, akoestiek

Jan van Waaij

Docent Bouwfysica Deltion College, Zwolle

Ik ben docent aan het Deltion College in Zwolle. In samenwerking met Nieman Academie ontwikkelden we de opleiding Post MBO Bouwfysica waar ik de module Warmte, lucht en vochtdichtheid geef.

Peter Kuindersma

Innovator - Senior consultant - Ingenii Bouwinnovatie

Ik heb een grote passie voor de thema’s circulariteit, industrialisatie en innovaties op dit gebied. Als innovator wil ik bouwend Nederland inspireren en motiveren om ‘duurzaam’, ‘circulair’ en ‘gezond’ te bouwen. Dit doe ik door onderzoek, advies en innovatie. Industrialisatie, modulair bouwen en circulariteit zijn mijn specialismen.
Samenwerking met (markt)partijen en partners is voor mij heel belangrijk. De uitdagingen op het gebied van klimaat, milieu en grondstoffen zijn immers groot en alle kennis is nodig om deze complexe vraagstukken op te lossen.

Kennis is pas waardevol als het begrepen wordt en wordt toegepast! Ik draag hier graag mijn (circulaire) steentje aan bij. Inspiratie en enthousiasme zal tijdens mij lessen zeker niet ontbreken!

Innoveren doe je samen!

Peter Smits

Senior adviseur Installatietechniek

Mijn naam is Peter Smits. Sinds 2000 werk ik bij Nieman. Daar ben ik gestart vanuit de bouwfysica, maar in de loop der jaren heb ik mij de installatietechniek eigen gemaakt. In projecten ben ik vaak van ontwerp tot en met de uitvoering betrokken. De kennis en ervaring die ik daar opgedaan heb, wil ik graag delen, zowel intern als extern. Mensen uitdagingen geven, stimuleren om breder te kijken dan hun specialisme en het praktisch maken, daar krijg ik energie van!
Kennis delen om elkaar beter te begrijpen en tot de slimste oplossingen te komen… daar hou ik van.

Peter van Balen

Specialist Brandveiligheid

Als voormalig brandweervrijwilliger ben ik via de brandweer in de wereld van brandveiligheid gerold. Mijn enthousiasme voor dienstverlening is ongewijzigd gebleven, waardoor ik nog even graag mensen verder help. Door mijn ervaring in de praktijk weet ik de link te leggen tussen de voorschriften en hun doelstelling.

In basis ben ik werkzaam als specialist brandveiligheid en projectmanager voor Nieman Raadgevende Ingenieurs. Mijn specialisatie voor de toepassing van de regelgeving en voorschriften in de praktijk leidt ertoe dat ik veel (bestaande) bouwwerken op brandveiligheid beoordeel voor uiteenlopende redenen. Deze kennis draag ik graag over aan ander door het geven van trainingen voor de Nieman Academie. Maar zelf leer ik ook graag van de ervaringen van anderen. Het beoordelen van bestaande bouwwerken en de wisselende achtergronden van deelnemers tijdens trainingen dragen daaraan bij.

Wouter Hop

Medior specialist Bouwregelgeving, energie & duurzaamheid
Beschikbare data

Welke datum komt jou uit?

12 september 2023
Inschrijven mogelijk

Post MBO Bouwfysica

€4.595

excl.

12-09-2023 09:43 12-09-2023 09:43 Post MBO Bouwfysica Dr. Van Lookeren Campagneweg 16, Zwolle Europe/Amsterdam Nieman info@nieman.nl
Inschrijven