Aan het laden…
Trainingen Energie(transitie) & duurzaamheid

Opleiding Bouwen met hout - aan de slag met CLT en HSB

Hout is licht, het slaat CO2 op en het kan hergebruikt worden. Het draagt dus bij aan de groei van onze circulaire economie. Vanuit de Nederlandse Overheid zijn er richtlijnen dat ons land tegen 2030 zo veel mogelijk circulair moet zijn ingericht. Bouwen en ontwerpen in hout is dus een erg goed idee. Wil je hier in korte tijd zoveel mogelijk over leren?

In deze praktische opleiding leer je in vier modules over het bouwen met en ontwerpen van Houtskeletbouw (HSB) en Cross Laminated Timber (CLT).

 • Type training Opleiding
 • Niveau HBO
 • Lesvorm Klassikaal
 • Duur 9.00 - 12.30 uur
 • Kosten €1.700
 • Inschrijven

Opleiding Bouwen met hout - aan de slag met CLT en HSB

Introductie

De opleiding

De opleiding bestaat uit vier modules waarin je leert over het ontwerpen in hout en houtbouw:

 • Circulair bouwen met hout
 • Houtbouw en brandveiligheid
 • Houtbouw en geluidisolatie
 • Bouwfysische aandachtpunten bij houtbouw

Wil je de samenhang tussen houtbouw en circulariteit helemaal begrijpen, dan is ons advies om alle vier de modules te volgen.

Wil je één of meerdere enkele modules volgen? Neem dan even contact op met onze trainingscoördinatoren.

 

Deze opleiding is ontwikkeld in samenwerking met

Voor wie?

Is deze opleiding iets voor jou?

Ben jij

 • Aannemer
 • Architect
 • Ontwikkelaar
 • of ben je geïnteresseerd in bouwen met of het ontwerpen in hout?

Dan helpt deze opleiding je zeker verder.

Resultaten

Na deze opleiding kun je

 • Bouwfysische uitdagingen herkennen en oplossingen uitwerken
 • Adviseren over houtbouw-constructies en over de specifieke eigenschappen
 • De bouwfysische aandachtspunten beoordelen
Programma

Wat ga je leren?

Module 1 – Circulair bouwen met hout
23 september 2024 – 09:00-12:30 uur

Je leert over het bouwen in hout in verschillende omstandigheden en over de verschillende bouwconstructies. Over de relatie tussen circulariteit, MilieuPrestatieGebouwen (MPG), en demontabel en duurzaam bouwen. Na deze module weet je wanneer je welk systeem het best kunt toepassen.

Module 2 – Houtbouw en brandveiligheid
30 september 2024 – 09:00-12:30 uur

Waar moet je op letten met betrekking tot de brandveiligheid als je bouwt in hout? En wat is bouwkundige brandpreventie precies? In deze module leer je alles over de geldende wet- en regelgevingen rondom brandveiligheid bij houtbouw. Je leert hoe je brandwerende constructies en gevels bouwt en over termen als fire protection ability en fire resilience.

Module 3 – Houtbouw en geluidsisolatie
7 oktober 2024 – 09:00-12:30 uur

Houten wanden en vloeren kunnen zorgen voor een goede geluidisolering. Hoe je houten bouwconstructies gebruikt om een fijne akoestiek te realiseren en in te zetten als geluidisolatie leer je in deze module. Je bekijkt de houtbouw-systemen CLT, HSB en het gebruik en functie van sandwichpanelen. We werken met praktijkvoorbeelden die je de handvatten geven waarmee je straks in je eigen werk aan de slag kunt bij het ontwerpen van houten bouwconstructies met een optimaal akoestisch comfort.

Module 4 – Bouwfysische aandachtspunten en oplossingen bij houtbouw
14 oktober 2024 – 09:00-12:39uur

Warmtetransport, warmteweerstand, opwarming, koudebruggen, vocht en luchtdoorlatendheid in de houtbouw is wat je leert in deze module. Hoe bouw je constructies uit hout die optimaal geïsoleerd zijn? Hoe voorkom je tocht en lekkages? We werken aan de hand van op maat gemaakte voorbeelden waarin de nieuwste technologieën worden gedemonstreerd. De handvatten die je meekrijgt kun je direct toepassen in je eigen projecten.

*De kosten voor één module bedragen € 425,= p.p. excl. BTW.

Docenten

Wie geeft deze opleiding?

Jitse Pijlman

Senior specialist Bouwfysica

Na de HBO Bouwkunde in Utrecht te hebben gevolgd ben ik bij Nieman komen werken. Hier heb ik in bijna alle vakgebieden in meer of mindere mate ervaring opgedaan en zo een brede basis in kennis en kunde opgedaan. Vakgebieden waarin ik mij meer heb gespecialiseerd zijn de bouwfysica en de bouwakoestiek. Tijdens mijn carrière heb ik naast advieswerkzaamheden ook onderzoeken en praktijkmetingen uitgevoerd en een tijd les mogen geven in de bouwfysica aan de Hogeschool van Rotterdam.

Bij het geven van trainingen zie ik het als uitdaging iedereen in de zaal aan te sporen na te denken hoe een gebouw net weer een beetje beter ontworpen of gebouwd kan worden. Het leukste is dan door vragen of opmerkingen zelf aan het denken gezet te worden door ervaringen of andere invalshoeken van de deelnemers.

Koen Temmink

senior akoestisch specialist

Met een achtergrond als bouwkundig ingenieur en specialisatie in milieu- en bouwakoestiek heb ik in een periode van meer dan 20 jaren tal van ervaringen opgedaan, waaruit ik in mijn huidige rol als senior akoestisch specialist kan putten. Sinds enkele jaren combineer ik mijn akoestische kennis met mijn passie voor bouwen met hout. Ik sta voor de akoestische kwaliteit van (houten) gebouwen en ben ervan overtuigd dat het daarom nodig is om verder te kijken dan de regelgeving ons verplicht: men moet niet alles doen wat men mag.

Als je bij mij een training volgt dan zal ik je zo gericht mogelijk praktische kennis en achtergronden aanreiken die je kan toepassen bij het realiseren van gebouwen waar mensen graag in verblijven. Via de Nieman Academie bereikt mijn boodschap een luisterend oor.

Maaike van Bussel-van Amersfoort

Adviseur Brandveiligheid - Nieman Raadgevende Ingenieurs

Ik ben brandveiligheidsadviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. Sinds 2011 werk ik als bouwkundig adviseur en na mijn FSE opleiding heb ik mij gespecialiseerd in het onderwerp brandveiligheid.

Omdat ik voor de groep staan leuk vind, heb ik eigenlijk al mijn hele werkende leven trainingen gegeven. Deze trainingen zijn in de loop der jaren door mijn eigen ervaring steeds specialistischer geworden. Voor de Nieman Academie geef ik trainingen over actuele onderwerpen rondom brandveiligheid. Vaak ontstaan tijdens een training leuke discussies en gesprekken, waar ik zelf ook weer van kan leren.

Peter Kuindersma

Innovator - Senior consultant - Ingenii Bouwinnovatie

Ik heb een grote passie voor de thema’s circulariteit, industrialisatie en innovaties op dit gebied. Als innovator wil ik bouwend Nederland inspireren en motiveren om ‘duurzaam’, ‘circulair’ en ‘gezond’ te bouwen. Dit doe ik door onderzoek, advies en innovatie. Industrialisatie, modulair bouwen en circulariteit zijn mijn specialismen.
Samenwerking met (markt)partijen en partners is voor mij heel belangrijk. De uitdagingen op het gebied van klimaat, milieu en grondstoffen zijn immers groot en alle kennis is nodig om deze complexe vraagstukken op te lossen.

Kennis is pas waardevol als het begrepen wordt en wordt toegepast! Ik draag hier graag mijn (circulaire) steentje aan bij. Inspiratie en enthousiasme zal tijdens mij lessen zeker niet ontbreken!

Innoveren doe je samen!

Beschikbare data

Welke datum komt jou uit?

Check onze agenda
23 september 2024
Inschrijven mogelijk

Opleiding Bouwen met hout - aan de slag met CLT…

€1.700
23-09-2024 10:52 23-09-2024 10:52 Opleiding Bouwen met hout - aan de slag met CLT en HSB Een korte praktische opleiding over de voordelen van het bouwen in hout krijg je handvatten over het ontwerpen in hout. Europe/Amsterdam Nieman info@nieman.nl
Inschrijven
Check onze agenda