Aan het laden…
Trainingen Energie(transitie) & duurzaamheid

Training Bouwen met hout - aan de slag met CLT en HSB

Duurzaam bouwen met hout heeft veel voordelen. Hout is licht, het slaat CO2 op en het is circulair. Meer nog, circulair bouwen is de toekomst. De Nederlandse overheid besliste dat ons land circulair moet zijn tegen 2030. Deze training sluit daar mooi bij aan.

In deze praktische basistraining bespreken we oplossingsrichtingen voor de bouwsystemen Houtskeletbouw (HSB) en Cross Laminated Timber (CLT) waarbij je handvatten krijgt om in hout te ontwerpen.

 • Type training Training
 • Niveau HBO
 • Lesvorm Klassikaal
 • Duur 4 dagen
 • Kosten €1.700 excl. BTW
 • Inschrijven

Training Bouwen met hout - aan de slag met CLT en HSB

Introductie

De training

We bespreken op hoofdlijnen de mogelijkheden en oplossingsrichtingen. Er worden echter geen ‘standaard’ of projectspecifieke oplossingen aangedragen.

De training bestaat uit vier modules. Wil je helemaal op de hoogte zijn en de samenhang met circulariteit begrijpen, volg ze dan alle vier. Wil je toch losse module(s) volgen, neem dan even contact met ons op.

Voor wie?

Is deze training iets voor jou?

Ben jij

 • Aannemer
 • Architect
 • of ontwikkelaar

Dan is dit een interessante training voor jou!

Resultaten

Na deze training kun je

 • Bouwfysische uitdagingen herkennen en oplossingen bieden.
 • Inschatten en advies geven over houten constructies naargelang verschillende eigenschappen.
 • Inschatten wat de specifieke aandachtspunten zijn die spelen bij houten en modulaire constructies ten aanzien van isolatie-, lucht en waterdichtheid.
Programma

Wat ga je doen?

Module 1: Circulair bouwen met hout

Docent Peter Kuindersma legt je in module 1 de voor- en nadelen van hout in verschillende omstandigheden en bouwconstructies uit. De docent gaat dieper in op de relatie tussen circulariteit, MilieuPrestatieGebouwen (MPG), demontabel en duurzaam bouwen. Aan het einde van deze module ken je bovendien alle verschillende houten bouwsystemen en weet je wanneer je welk systeem gebruikt.

Module 2: Bouwen met hout en brandveiligheid

Waar moet je opletten wanneer je bouwt met houtsystemen zodat je gebouw ook brandveilig is? En wat is bouwkundige brandpreventie? In Module 2 leer je bouwen volgens de wet- en regelgevingen rond brandveiligheid. Je leert hoe je brandwerende constructies en gevels bouwt. Meer nog, termen zoals fire protection ability en fire resilience zijn je niet vreemd aan het einde van deze module.

Module 3: Houtbouw en geluidsisolatie

Niet veel mensen weten dat houten wanden en vloeren kunnen zorgen voor een goede geluidisolering. Hoe hout gebruikt wordt voor een goede akoestiek en geluidsisolering ontdek je in module 3. Je bekijkt de verschillende systemen zoals CLT, HSB, sandwichpanelen en nog veel meer. We werken met praktijkvoorbeelden zodat je aan het einde van de module ook zelf aan de slag kunt. Jij ontwerpt straks houten bouwconstructies met een optimaal akoestisch comfort.

Module 4: Bouwfysische aandachtspunten en oplossingen bij houtbouw

Onderwerpen zoals warmtetransport, warmteweerstand, opwarming, koudebruggen, vocht en luchtdoorlatendheid in de houtbouw komen aan bod. Ingenieur en Nieman adviseur Jitse Pijlman legt je uit hoe je constructies bouwt uit hout die goed geïsoleerd zijn en hoe je tocht en lekkages voorkomt. De ingenieur gebruikt hiervoor op maat gemaakte voorbeelden waarin de nieuwste technologieën worden gedemonstreerd.

Docenten

Docenten

Jitse Pijlman

Specialist Bouwfysica

Na de HBO Bouwkunde in Utrecht te hebben gevolgd ben ik bij Nieman komen werken. Hier heb ik in bijna alle vakgebieden in meer of mindere mate ervaring opgedaan en zo een brede basis in kennis en kunde opgedaan. Vakgebieden waarin ik mij meer heb gespecialiseerd zijn de bouwfysica en de bouwakoestiek. Tijdens mijn carrière heb ik naast advieswerkzaamheden ook onderzoeken en praktijkmetingen uitgevoerd en een tijd les mogen geven in de bouwfysica aan de Hogeschool van Rotterdam.

Bij het geven van trainingen zie ik het als uitdaging iedereen in de zaal aan te sporen na te denken hoe een gebouw net weer een beetje beter ontworpen of gebouwd kan worden. Het leukste is dan door vragen of opmerkingen zelf aan het denken gezet te worden door ervaringen of andere invalshoeken van de deelnemers.

Larson van Dijk

aanvullen

Maaike van Bussel-van Amersfoort

adviseur brandveiligheid

Ik ben Maaike van Bussel, brandveiligheidsadviseur bij Nieman Raadgevende Ingenieurs. Sinds 2011 werk ik als bouwkundig adviseur en na mijn FSE opleiding heb ik mij gespecialiseerd in het onderwerp brandveiligheid.

Omdat ik voor de groep staan leuk vind, heb ik eigenlijk al mijn hele werkende leven trainingen gegeven. Deze trainingen zijn in de loop der jaren door mijn eigen ervaring steeds specialistischer geworden. Voor de Nieman Academie geef ik trainingen over actuele onderwerpen rondom brandveiligheid. Vaak ontstaan tijdens een training leuke discussies en gesprekken, waar ik zelf ook weer van kan leren.

Peter Kuindersma

Innovator - Senior consultant - Ingenii Bouwinnovatie

Ik heb een grote passie voor de thema’s circulariteit, industrialisatie en innovaties op dit gebied. Als innovator wil ik bouwend Nederland inspireren en motiveren om ‘duurzaam’, ‘circulair’ en ‘gezond’ te bouwen. Dit doe ik door onderzoek, advies en innovatie. Industrialisatie, modulair bouwen en circulariteit zijn mijn specialismen.
Samenwerking met (markt)partijen en partners is voor mij heel belangrijk. De uitdagingen op het gebied van klimaat, milieu en grondstoffen zijn immers groot en alle kennis is nodig om deze complexe vraagstukken op te lossen.

Kennis is pas waardevol als het begrepen wordt en wordt toegepast! Ik draag hier graag mijn (circulaire) steentje aan bij. Inspiratie en enthousiasme zal tijdens mij lessen zeker niet ontbreken!

Innoveren doe je samen!

Beschikbare data

Welke datum komt jou uit?

5 september 2023
Inschrijven mogelijk

Training Bouwen met hout - aan de slag met CLT en HSB

€1.700

excl.

05-09-2023 12:43 05-09-2023 12:43 Training Bouwen met hout - aan de slag met CLT en HSB In deze training leer je alle voor- en nadelen van bouwen met hout. Je hebt begrip voor aandachtspunten en oplossingen… Acoustic Experience Lab, Nobelstraat 16, Harderwijk Europe/Amsterdam Nieman info@nieman.nl
Inschrijven
16 mei 2023
Inschrijven mogelijk

Training Bouwen met hout - aan de slag met CLT en HSB

€1.700

excl.

05-09-2023 12:43 05-09-2023 12:43 Training Bouwen met hout - aan de slag met CLT en HSB In deze training leer je alle voor- en nadelen van bouwen met hout. Je hebt begrip voor aandachtspunten en oplossingen… Acoustic Experience Lab, Nobelstraat 16, Harderwijk Europe/Amsterdam Nieman info@nieman.nl
Inschrijven